Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Kacorlak szellemi értékei


A település első okleveles említése 1513-ból:Kachorlaka.
Egy XVI. századi birtokösszeírás alkalmával Kaczor családnevek is szerepeltek. A Kaczor család volt Kaczor-Zaka helység földesura.


A népmesei Kacor király nem névadója a településnek, de szalmából készült alakját a falunapon közös összefogással felállították a lakók.


A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit összegyűjtötték.
A falu lakosságát a XVI. század közepén 200 fõre tehetjük. Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1920-ban 470 lakosa volt.
Zala megye kézikönyvében olvashatjuk, hogy 1935-ben lakóinak száma 562 fő. Az Új magyar lexikon adatai szerint 1960-ban 480 a lakosok száma. A Magyar nagylexikon közlésében 1990-ben 271 fő volt a falu lakossága, 2001-ben pedig már csak 235 lakosa volt Kacorlaknak.
1996 októberében zárult annak a falutörténetnek az adatgyűjtése, mely a Ki kicsoda Zala megyében? címet viseli. Ez az összefoglaló jól összegzi az addig megjelent ismereteket Kacorlakról.
1998. március 31-én zárult adatgyűjtés a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl.


Híres emberek


Csondor János jószágigazgató gróf Festetich Györgynél, saját birtoka volt Kacorlakon.
Dezső Ferenc Kacorlakon is volt tanító.
Zrínyi György az 1587-es Sárkánysziget és Kacorlak között a törökkel vívott győztes csata hőse.

További érdekességeket tematikus linktárunkban találhat.

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:perenyi.ildiko(kukuc)nagykar(ponthu)
Perényi Ildikó